باید ها و نبایدها و موارد ضروری برای پاکسازی کبد چرب
شایعترین دلیل ایجاد کبد چرب خوردن مایعات و آب به ویژه در حالت سرد بین غذا، کاهش تحرک، مصرف الکل، مصرف دارو بیش از حد معمول و تغذیه نادرست از قبیل مصرف غذاهای فستفودی است. ورود بی رویه چربیها به درون کبد نیز یکی از دلایل بیماری کبد چرب محسوب میشود. انتخاب نوع غذا در پیشگیری از ابتلا به کبد چرب و روند پاکسازی آن مهم است.کبد به طور طبیعی مزاج گرم دارد بنابراین سرد شدن آن بر اثر عوامل مختلف میتواند توانایی کبد را برای تحلیل و متابولیزه کردن چربیها کم کند و موجب انباشته شدن چربی در بافت کبد و ایجاد کبد چرب شود.
پاکسازی کبد چرب
به گزارش فرطب , استفاده بیش از اندازه از غذاهایی که طبع سرد، بویژه طبع سرد و تر دارند در تمامی افراد، به خصوص افراد سرد مزاج مشکلات گوارشی به همراه دارد و میتواند باعث ابتلا به کبد چرب شود. همچنین کاهش وزن ناگهانی (بیش از یک کیلوگرم در هفته)، مصرف بیش از حد چربی و کربوهیدرات و الکل به همراه گرسنگی طولانی مدت به ایجاد کبد چرب میانجامد.
مواردی که باید مصرف آنها را کاهش داده و یا اجتناب نمود:
1) نوشیدن آب و مایعات نباید قبل از غذا یا در بین آن باشد. نوشیدن آب و مایعات را باید به نیم ساعت قبل از غذا و یک ساعت بعد از غذا موکول کرد. مایعات، به ویژه آب هر چه سردتر باشند، آسیب بیشتری برای بدن به همراه دارند، در نتیجه دمای مایعات باید متعادل باشد.
2) افرادی که به بیماری کبد چرب مبتلا هستند، باید در رژیم غذایی حجم غذای خود را کاهش دهند و از پرخوری بپرهیزند. این افراد می توانند از وعده های غذایی بیشتر با حجم غذای کم استفاده کنند. همچنین غذای شب باید سبک و با حجم کم باشد و بین صرف وعده شام تا خواب حداقل دو ساعت فاصله ایجاد شود. این دسته از افراد باید از خوردن غذاهای سرد پرهیز کنند.
3) کاهش مصرف نمک، مواد قندی، نشاسته ای و کربوهیدرات ها از جمله قند ساده و شکر ـ نان سفید (جایگزینی با نان جو و یا نان سبوس دار) ـ ماکارونی ـ کیک ها ـ بیسکویت – دسرها و شیرینیهای چرب و غلیظ مانند انواع شیرینیهای قنادی توصیه میشود.
4) اجتناب از غذا های سرخ شده و آماده وهر گونه مارگارین.
5) عدم استفاده از روغن های صنعتی نظیر روغن نباتی، روغن مایع، … و جایگزین نمودن روغن زیتون به جای آنها.
6) اجتناب از مصرف مواد لبنی پر چربی: شامل شیر، پنیر، خامه، بستنی و ماست پر چرب.
7) اجتناب از مصرف نوشابه ها.
8) انواع ترشی، لبنیات، به ویژه ماست و دوغ همگی باید در حد اعتدال مصرف شوند؛ چون استفاده بیش از اندازه آنها مشکلساز است.
9) استفاده بیش از اندازه از غذاهای غلیظ و لزج مانند کله پاچه، حلیم، آش رشته، ماکارونی، لازانیا، پاستا، بامیه، فست فودها، برنج سفید (جایگزینی با برنج قهوه ای) در ایجاد اختلال سوء هضم و ابتلا به کبد چرب نقش دارند.
10) افراد مبتلا به کبد چرب نباید از گوشتهای غلیظ استفاده کنند.گوشت گاو، گوساله و شتر در گروه گوشتهای غلیظ قرار میگیرند و نباید مصرف شوند. گوشت ماهی، گوسفند، مرغ محلی و بلدرچین گزینه های خوبی برای مصرف هستند.
مواد غذایی و موارد مفید برای روند پاکسازی کبد چرب:
1) افزایش مصرف مقدار سبزی ها ومیوه های خام نظیر سیب، انواع کلم، سیر و پیاز، آلو، زغال اخته، شاتوت، گریپ فورت، گلابی، انجیر، ترب، کشمش و مویز.
2) پیاده روی روزانه حداقل 15 دقیقه در روز
3) نوشیدن روزانه چند لیوان آب، در مبتلایان به کبد چرب به جای استفاده از آب بهتر است ترکیب آب و عسل بنوشند.
4) در صورت استفاده از روغن، سعی شود از روغن زیتون به میزان کم استفاده شود.
5) مبتلایان به کبد چرب برای تقویت کبد از پسته، بادام و فندق استفاده کنند. این افراد باید روزانه پنج عدد فندق، پنج عدد بادام و سه عدد پسته بخورند. فندق به باز شدن انسدادهای کبد کمک میکند.